Zdravý a chuťovo dokonalý trstinový cukor
Trstinový cukor predstavuje fenomén 21. storočia. Neustále sa hľadajú nové spôsoby, ako spraviť súčasný svet ekologickým a potravu zdravšou. Tradičné zložky potravy sú nahrádzané novými – zdravšími alternatívami. To platí aj v prípade náhrady bieleho cukru za trstinový cukor. Je preukázané, že trstinový cukor je v porovnaní s klasickým oveľa zdravší. Avšak nielen táto vlastnosť, ale aj mnoho iných robí trstinový cukor výnimočným.
Výnimočnosť trstinového cukru
Cukor bol významnou zložkou potravy človeka už v minulosti. Ešte pred 100 rokmi platilo, že čím belší cukor bol, tým sa považoval za kvalitnejší. V tomto období sa tradovalo, že čím bol cukor belší, tým bol dokonalejšie prečistený a získaný z čo najčistejšej sacharózy. Za začiatok návratu k zdravej strave sa považujú 70. roky 20. storočia. Už od tohto obdobia môžeme pozorovať, že počet obchodov so zdravou stravou z roka na rok neustále narastá. Výnimočnosť trstinového cukru spočíva v tom, že má vyšší obsah zbytkovej melasy, ktorá obsahuje drahocenné minerály a látky, ktoré sú prospešné pre ľudský organizmus. Pri výrobe klasického kryštálového cukru sa minerály a vitamíny väčšinou strácajú. Za krajinu trstinového cukru sa považuje Maurícius. Za prvú zmienku o trstinovom cukre na tomto malom ostrove vďačí táto rastlina holandskému guvernérovi Adrianovi Van Der Stelvovi, ktorý na tomto území začal v roku 1640 pestovať cukrovú trstinu. Pestovaním cukrovej trstiny sú preslávené najmä krajiny v Indickom oceáne. Takmer všetky krajiny z tejto oblasti patria medzi najväčších pestovateľov a vývozcov trstinového cukru do celého sveta. Medzi odberateľov patria tie krajiny, ktoré nemajú podmienky na výrobu a spracovanie trstinového cukru – krajiny Európy a Severnej Ameriky. Maurícius je vo svete preslávený tým, že v ňom dochádza ku zberu a spracovaniu cukrovej trstiny ekologickým a ohľaduplným spôsobom. Cukrová trstina predstavuje rastlinu, ktorá dorastá do niekoľko metrovej výšky. Svojím tvarom je veľmi podobná bambusu. Ak je trstina dozretá, pokosí sa a následne sa prepraví do spoločnosti, ktorá sa venuje spracovaniu a výrobe trstinového cukru k ďalšiemu opracovaniu. Výsledkom je kvalitný a zdravý trstinový cukor.
Tajomstvo trstinového cukru
Trstinový cukor v sebe skrýva viaceré zaujímavé tajomstvá. Ak aj vy patríte medzi tých, ktorí by do svojho jedálnička radi zaradili trstinový cukor, navštívte stránku www.korunnycukor.sk, kde nájdete širokú ponuku rozličných cukrov.