„Exotické“ múky, ktoré si vyrobíte i doma
Múka kokosová, ryžová, tekvicová či dokonca pohánková, nepatria medzi najlacnejšie záležitosti. Tieto múky môžeme určite označiť za zdravé, zaujímavé a je pravda, že nimi viete ozvláštniť chuť vašich pokrmov. Problémom, však býva práve ich vysoká cena. Vedeli ste, že si ich môžete vyrobiť i sami a za omnoho menej peňazí?
Čo je múka?
Začnime tým, ako sa vyrába klasický, teda pšeničná, múka. Pšenica sa nechá usušiť a následne sa pomelie. Takto jednoducho, sa vyrába každá múka. Základom je teda kvalitný a hlavne suchý materiál a dobrý mlynček.
Začíname s výrobou múky
Asi ste už pochopili, že akúkoľvek múku, si môžete vyrobiť veľmi jednoducho. Tak napríklad kokosovú, vyrobíte tak, že najemno pomeliete kokos. Tekvicová sa vyrába z tekvicových semien. Ak tekvice pestujete, semená pri varení nevyhadzujte. Nechajte ich uschnúť a potom pomeľte na mlynčeku. Najlepšie vám na tento účel poslúži elektrický mlynček na kávu.
Jemná, polohrubá a hrubá
Frakcia zŕn múky, ak to tak môžeme nazvať, môže byť rôzna. Asi pre vás nie je novinkou, že poznáme múku hladkú, polohrubú a hrubú. Typ múky závisí od toho, ako najemno, bola pomletá. To znamená, že i vy, si môžete vyrobiť presne takú múku, akú potrebujete. Hladkú meľte dlhšie. Polohrubú o polovicu času menej a hrubú iba naozaj krátko.
Akú múku môžete vyrábať
Síce sme si už spomenuli niekoľko druhov múk, ktoré si môžete pripraviť doma. Uvedieme si ale ešte niekoľko jej druhov a taktiež konkrétne postupy pri jej výrobe a i to, ako ju využiť.
- Ryžová múkaje veľmi zdravá chutná a hlavne bezlepková. Surovú ryžu premyte a nechajte uschnúť. Potom ju pomeľte.
- Pohánková múkaje taktiež bezlepková. Hodí sa na prípravu koláčov aj na zahustenie polievok. Pohánku nemusíte premývať. Stačí ju rovno pomlieť.
- Hrachová múkasa vyrába, logicky, z hrachu. Kúpte si žltý, zelený, polený alebo celý, pomeľte ho a pridajte do pokrmov. Táto múka má vysoký obsah bielkovín. Je výborná na prípravu akýchkoľvek pokrmov, kde by ste inak použili múku klasickú.